כניסת משתמש

מדור רישום5909*

יו"ר הועה"מ, מ. מושקוביץ

מר משה מושקוביץ

משה מושקוביץ נולד בצ'כוסלובקיה ב-1925, ועלה עם משפחתו לארץ ישראל בשנת 1935. הוא היה ממייסדי קבוצת משואות יצחק, שהתיישבה בגוש עציון ב-1945. לאחר נפילת גוש עציון במלחמת העצמאות, היה ממקימי משק משואות יצחק, שבו הוא חבר עד היום.

כבר בתחילת שנות החמישים, כראש המועצה האזורית שפיר, הקים בית ספר אזורי שהונהגה בו אינטגרציה חברתית מלאה בין ילדי עולים לילדי ההתיישבות הוותיקה  שהייתה בבחינת חידוש מרעיש בשעתו. כעבור שנים אחדות הקים את הישיבה התיכונית "אור עציון".

מאוחר יותר, הקים יחד עם הרב ישראל רוזן את מכון "צומת", העוסק בפיתוח יישומים טכנולוגיים-הלכתיים, את עמותת "מנורה", העוסקת בהצלת בתי כנסת וספרי תורה בתפוצות, ומוסדות וארגונים ציבוריים נוספים העוסקים בחינוך, השכלה, חברה והתיישבות.

אחרי מלחמת ששת הימים ושחרור גוש עציון, הוביל משה מושקוביץ את חידוש ההתיישבות בגוש עציון, שבמסגרתה גם יזם את הקמתו של היישוב הקהילתי הראשון בישראל אלון שבות.
מאז ועד היום הוקמו מרבית היישובים החדשים בישראל, בכל רחבי הארץ, לפי מודל היישוב הקהילתי שהגה. יחד עם הרב יהודה עמיטל זצ"ל, הקים באלון שבות את ישיבת ההסדר הר עציון שהינה ישיבת ההסדר הגדולה בארץ, והוא עומד עד היום בראש הנהלתה.

בתחילת שנות השמונים, יזם משה מושקוביץ והקים את הישוב אפרת ואף כיהן כראש המועצה המקומית הראשון של היישוב, אשר מונה כיום למעלה מעשרת אלפים תושבים, ומהווה מרכז אורבאני וחינוכי בלב גוש עציון.

בשנת 1997 נבחר כיו"ר הנהלת היכל שלמה, המרכז למורשת היהדות בירושלים, וחידש את פעילותו של המוזיאון ליודאיקה ע"ש משפחת וולפסון.

בשנת 2002 יסד את עמותת "תימורה" והוא עומד בראשה. העמותה מפעילה תוכנית חינוכית לנוער ועוסקת בפתרונות חינוכיים לנוער מנותק. במסגרת זאת הוקם בית הספר "יפתח" בישוב אבנת , ישוב חינוכי קהילתי לחופי ים המלח, במועצה האזורית מגילות. בבית הספר לומדים למעלה מחמישים חניכים. לאחרונה הוקם במושב מחולה גם מוסד מקביל לבנות, שבו כבר לומדות עשרים חניכות.

בשנת 2008, הוענק למשה מושקוביץ פרס מוסקוביץ' לציונות, ע"ש ד"ר ארווינג וצ'רנה מוסקוביץ על למעלה משישים שנות מעורבות, מחוייבות ומנהיגות בתחומי החינוך, החברה וההתיישבות; על חלקו האישי בהקמת יישובים ומוסדות השכלה, חינוך ותורה, בכל רחבי הארץ; על חזון התיישבות המחודשת בגוש עציון לאחר מלחמת ששת הימים ועל הגשמתו של החזון, ביסוד יישובי הגוש, ישיבת הר-עציון והעיר אפרת.

משה מושקוביץ עומד בראש שורה ארוכה של גופים ציבוריים העוסקים בחינוך והשכלה, ובהם אוניברסיטת בר אילן, בה הוא מכהן כחבר מועצת המייסדים, חבר חבר הנאמנים וחבר הועד המנהל, והמרכז האקדמי שערי מדע ומשפט, בו הוא משמש כיו"ר הועד המנהל. הוא ממשיך, גם היום, להיות מעורב אישית בפעילות עניפה בתחום ההתיישבות, בכל רחבי הארץ.

משה חיבר חמישה כרכים של "מאור התורה: עיון והעמקה על פרשת השבוע".  הוא נשוי ליעל ולהם שלושה ילדים והרבה נכדים ונינים כן ירבו.